Kde všude jsou v autě čipy?

Moderní automobily se bez čipů neobejdou. V autě je najdeme doslova všude a mají někdy až nečekaně důležité funkce. Jindy nás překvapí, jaké samozřejmosti mají právě čipy na starosti.

O čipech v automobilech se v poslední době hodně mluví a diskutuje. Čipy samotné mají mnoho podob a platí to i pro ty využívané v automobilech. Může jít o zcela jednoduchou součástku, která obsahuje jeden jediný tranzistor, ale také složitý integrovaný obvod, který řídí náročný systém.

Kde všude jsou v autě čipy?

Ve vozech mladoboleslavské značky ŠKODA se vyskytují téměř všechny druhy čipů, snad až na ty nejvýkonnější. „Vzhledem k decentralizovanému systému v moderních automobilech nedosahují například čipy pro řídicí jednotky takového výkonu jako u počítačů nebo špičkových mobilních telefonů. Není to ani potřeba.

Podívejte se, jak čipy v autě vypadají.

Kde všude jsou v autě čipy?

Multifunkční displej

Kde všude jsou v autě čipy?
Zesilovač rádia

Kde všude jsou v autě čipy?
Řídící jednotka zesilovače – má na starosti zpracování zvuku a jeho převod z digitální do analogové podoby a následné zesílení

Kde všude jsou v autě čipy?
Zadní kamera

Kde všude jsou v autě čipy?
Řídící jednotka dveří – ve voze ji najdeme čtyřikrát a slouží třeba ke stahování oken

Čip si na to posvítí
Ve vozech značky ŠKODA čipy obstarávají spoustu funkcí. Třeba samotné LED světelné prvky jsou samy o sobě čipy: každá jedna dioda je čipem, který zároveň vydává světlo. Už jen třeba díky LED světlometům tak v autech dnes skutečně napočítáme stovky čipů. Těch složitějších a náročnějších pak bývají vyšší desítky. Například zmíněné světlomety nad sebou mají řídicí jednotky, které jejich funkce ovládají.

Poslechněte si Simply Clever Podcast s Markem Jancákem na téma čipů: