Na co nezapomenout v zimě a jak se na ni připravit

Zimní silnice prověřují auta i řidičské dovednosti jejich šoférů. Víte, na co si v zimním provozu dávat pozor a kde číhají nebezpečí?

Následující rady, tipy a pravidla vám mohou přijít vhod třeba jen jako seznam věcí, na něž během zimních jízd myslet.

1. Výměna pneumatik

Zimní období by mělo především v zemích, kde je to povinné, začít přezutím pneumatik – objednejte se tak do servisu včas a nečekejte na poslední chvíli. Je lepší ještě pár teplejších týdnů jezdit na zimních než se nechat překvapit ranními mrazíky s letním obutím.

Víte, že není dobrý nápad dojíždět zimní pneumatiky i po sezoně, a že i na čtyřkolku je třeba mít na zimu zimní gumy? O tom, že se v zimě na letních gumách jezdit nedá, se přesvědčil téměř každý. Letní pneumatika je z tvrdší směsi, která vlivem nízkých teplot ztvrdne na kámen a ztratí trakci.

 

2. Čistá okna a funkční světla

Máte čistá okna, nejsou zevnitř zaprášená nebo umaštěná? Není od věci skla setřít i na vnitřní straně, budou se pak méně mlžit. Jak vůbec s námrazou bojovat? Tady je pár tipů. 

Svítí všechna světla tak, jak mají? Právě teď je nejlepší čas na kontrolu a případnou výměnu. A co stěrače, jsou po létě v dobré kondici? V zimě jsou v permanenci mnohem víc než v létě a musejí podávat stoprocentní výkon. Přečtěte si několik rad.

 

 

3. Kontrola kapalin

S přicházejícími mrazy souvisí i výměna kapaliny ostřikovačů. Vystříkejte tu letní a nalijte zimní, nejlépe neředěnou. Důležité je poté dostatečně dlouho ostříkat všechna skla, aby se zimní kapalina dostala do všech hadiček – tedy i do celé délky té vedoucí k zadnímu ostřikovači.

Zkontrolujte hladinu chladicí kapaliny a ideálně změřte, či si nechejte změřit, bod jejího tuhnutí. Ostatně před zimou doporučujeme zajet do servisu a nechat si auto zevrubně prohlédnout, včetně například dobré funkce klimatizace a její náplně. 

Veškerou kosmetiku a kapaliny najdete také na e-shopu ŠKODA.

 

 

4. Sněhové řetězy

Přinejmenším těm, kdo jezdí mimo města, se hodí sněhové řetězy – dobrým tipem je nacvičit (osvěžit) si jejich nasazování na suchu, v klidu na parkovišti nebo v garáži. V mnoha horských oblastech je navíc zimní výbava vyloženě povinná, včetně řetězů.

 

5. Co mít na palubě

Poslední rada se týká zimní výbavy vozu. Zkontrolujte škrabku, hodí se i startovací kabely. U těch pozor na to, kam se jednotlivé konektory připojují, u moderních aut to může být jinak, než velí letitá tradice. Zapadli jste už někdy na cestách ve sněhu? V podobných situacích je vždy dobré mít v autě lopatku, pomocí které se ze sněhu vyhrabete.

Textilní koberečky radíme vyměnit na zimu za gumové. Na botách si do interiéru přinášíme mnohem víc vody, která se do textilie vsakuje a kobereček pak může plesnivět. Podobně praktická je gumová nebo plastová „vanička“ na dno zavazadlového prostoru. 

Velmi dobrou službu udělá také rozmrazovač, který je součástí zimního balíčku na e-shopu ŠKODA. Led zasažený rozmrazovačem jde velmi rychle dolů.