10 tipů, jak připravit svůj vůz na jaro

Nachystali jsme si pro vás 10 nejdůležitějších kroků, které by měl každý řidič po zimě provést.

Řidiči často jarní přípravu podceňují a mnohdy ani neví, co vše je nezbytné udělat pro přípravu svého vozu na novou sezónu. Doporučujeme jarní přípravu nevynechávat, problémy způsobené nedostatečnou prevencí se totiž poté mohou sčítat a následná oprava může být mnohonásobně dražší než každoroční pravidelná servisní prohlídka.

1. Výměna pneumatik

Nejčastější servisní úkon po zimním období je právě výměna pneumatik, kdy se zimní pneumatiky mění za letní. V Česku není povinné přezouvat na letní pneumatiky. Existuje tak mnoho řidičů, kteří jezdí na sjetých zimních pneumatikách, což však výrazně nedoporučujeme, jelikož to ohrožuje především vaši bezpečnost. Letní pneumatiky mají zajišťovat lepší přilnavost k vozovce, ale i komfortnější jízdu s nižší spotřebou. V našem autorizovaném servise ŠKODA, SEAT a VOLKSWAGEN vám rádi s výběrem pneumatik poradíme, přezujeme i zajistíme jejich uskladnění.

2. Kontrola tlaku a stavu pneumatik včetně rezervy

Důležité je také zkontrolovat tlak a stav pneumatik včetně rezervy. Správný tlak v pneumatikách nejen zvyšuje bezpečnost vozidla, ale rovněž šetří peníze. Nezáleží, zda je v pneumatikách příliš vysoký nebo příliš nízký tlak: v obou případech bude vozidlo méně stabilní a bude mít delší brzdnou dráhu. Nová auta jsou obvykle vybavena čidly tlaku v pneumatikách, takže vás o jakémkoliv snížení tlaku v pneumatikách informuje palubní počítač. U starších vozů doporučujeme tlak v pneumatikách pravidelně kontrolovat. 

3. Klimatizace

Velkou pozornost před nadcházející sezónou si zaslouží také klimatizace. Přes zimu se totiž mohou v klimatizaci tvořit plísně a bakterie, které mohou jednak ovlivnit ovzduší při zapnutí a jednak zvýší spotřebu vozidla. Základní ošetření zvládnete i sami pomocí speciálního dezinfekčního spreje, který je volně v prodeji. Důkladného zneškodnění všech mikroorganismů však v domácím prostředí nedosáhnete, proto značně doporučujeme návštěvu autoservisu.

4. Olej a jiné provozní látky

Zapomínat by se samozřejmě nemělo na kontrolu hladiny a výměnu motorového oleje. Důležitá je také kontrola množství a stavu chladicí a brzdové kapaliny. Tímto lze předejít mnoha problémům v budoucnu. Pokud vám v nádržce ostřikovačů zbyla zimní směs, nemusíte panikařit, ovšem zimní směs neodstraňuje hmyz z čelního skla tak dobře jako směs letní.

5. Stěrače 

Zvláště v zimním období dostávají stěrače hodně zabrat. Gumičky mohly vlivem nízkých teplot zpuchřet, poničit je mohlo i stírání přes zamrzlé sklo. Vyplatí se, proto je po zimě zkontrolovat a případně zainvestovat do nových, které stojí pár stovek. S výměnou stěračů a jejich výběrem vám rádi v našem autoservisu poradíme.

 

6. Stav podvozku

Nechte mrknout naše profesionály na stav podvozku vašeho vozu. Ten totiž dostává přes zimu a chemické ošetření silnic také pořádně zabrat. Kontrola stavu podvozku je v rámci naší nabídky jarní servisní prohlídky samozřejmostí.

7. Brzdy

Brzdy, přesněji brzdové kotouře, jsou základem bezpečnosti, přes zimu je mohla potrápit sůl a štěrk na silnicích nebo vlhkost a mráz. Při návštěvě v servisu si proto nechte otestovat i to, zda nejsou poškozené brzdové destičky a zda reagují správně. 

8. Osvětlení

I na jaře je neméně důležitá kontrola osvětlení. Zda vám svítí všechny žárovky správně není těžké zjistit, funkční osvětlení je přitom základem pro bezpečnou jízdu nejen v noci. Hlubší diagnostiku vám ale zajistí pouze autoservis.

9. Zkontrolujte karoserii a čelní sklo

V zimě mohlo dojít také k poškození čelního skla, které mohl poničit letící kamínek. Větší praskliny uvidíte na první pohled, doporučujeme však sklo pečlivě prohlédnout, jelikož i menší prasklina může postupně přerůst ve větší. Připomeňme si, že jakmile přeroste v asi dva centimetry dlouhou, předpisy to považují za vadu, která nedovoluje provoz a hrozí vám tak pokuta.

To stejné platí i u karoserie vozidla, po důkladném omytí totiž můžete najít místa otlučená kamínky. Co je dnes jen malou tečkou zbavenou laku vozu, může být později rezivějící místo.

10. Čistota vozu

V neposlední řadě je také důležitá celková čistota vozu, a to nejen exteriéru, ale také interiéru. Váš vůz si zaslouží po náročné zimě péči profesionální ruční automyčky. Vyměňte si také zimní výbavu za letní a odstraňte ze všech úložných prostor věci, které do auta nepatří. A když už budete v jarní kontrole, zkontrolujte také lékárničku a její expiraci, která běžně bývá 4 roky.